Anul 1

  1. Stabilirea echipei

Prima activitate realizată a fost stabilirea echipei permanente de proiect și a claselor participante la proiect

  1. Lansarea proiectului

Lansarea proiectului a avut loc într-un cadru non-formal, in data de 9 octombrie 2013. Am organizat o  cafenea publică la care am invitat profesorii care fac parte din echipa permanentă a proiectului, reprezentanți ai mass media locală, directori ai unităților de învățământ din Lugoj, profesori care au participat la diferite proiecte europene, reprezentați ai câtorva  ONG-uri educaționale.

3.Prezentarea scolii

La întâlnirea de proiect din Portugalia, profesorii participanți au prezentat școala noastră, orașul și sistemul de învățământ din România.

4.Coltul verde

Am amenajat mai multe “colturi verzi in scoala” atat pe coridoare cat si in salile de clasa ale elevilor din echipa de proiect. Peretii scolii au fost pictati cu imagini care transmit mesaje ecologice.  Elevii scolii partenere din Ungaria ne-au sprijinit in realizarea unei picture ce reprezinta un oras verde.

5.Sigla proiectului

La orele  de ICT elevii au creat propuneri de sigle ale proiectului. Au fost alese două sigle care au participat la concursul online la nivel de proiect.

6. Pagina Web a proiectului dedicate activitatilor desfasurate in scoala noastra.

Am creat pagina Web a proiectului, in limba romana, unde am postat activitatile desfasurate in scoala noastra. Adresa paginii este https://comeniusgreen.wordpress.com / .  Pagina poate fi accesata si de pe pagina Web principala a proiectului.

7. Importanța celor 3 R

Un perete al școlii a fost decorat cu un desen însoțit de  mesajul Redu Refolosește Reciclează. Desenul a fost decorat cu capace de pet-uri colorate. A fost invitată o echipă a televiziunii locale prin care mesajul elevilor a fost transmis întregii comunități

8. Rezoluții verzi pentru 2014

Pe parcursul lunii noiembrie 2013, la orele de TIC, clasele gimnaziale și la orele de știinte cele primare, au scris câte o rezoluție “verde” pentru 2014 pe care au ilustrat-o. Rezoluțiile au fost afișate în “colțurile verzi”.

 9. Podoabe de Crăciun din material reciclabile

În luna decembrie 2013, am realizat din materiale reciclabile podoabe de Crăciun cu care am împodobit Pomul de Crăciun al proiectului. Condiția a fost ca acesta să nu fie un pom tăiat, ci un brad în ghiveci care apoi să fie plantat în curtea școlii. Am realizat tutorial cu modul în care au fost realizate.

10. Jucării din material reciclabile

Pe parcursul lunii ianuarie au fost organizate în toate școlile ateliere în cadrul cărora au fost realizate jucării din materiale reciclabile.

11. Realizarea revistei “A Green Drop for the Blue Planet”

Un grup de elevi ai școlii noastre au colectat articolele pentru primul număr al revistei de la școlile partenere și au realizat revista in format pdf.

12. Free bazar de Valentine’s Day

La începutul lunii februarie au avut loc atelierele pentru realizarea cadourilor de Valentine’s Day din materiale reciclabile. În ziua de 14 februarie am organizat un free bazar. În cadrul acestor free bazar elevii au schimbat între ei cadouri realizate de ei din materiale reciclabile. Această activitate le-a dezvoltat spiritul antreprenorial și a fost apreciată în mod deosebit atât de către elevi cât și de către părinți.

13. Containere “prietenoase” pentru deșeuri

Pe parcursul lunii martie au avut loc ateliere în cadrul cărora elevii din clasele primare ajutați de părinți au realizat containere cu un design cât mai prietenos pentru adunarea selectivă a deșeurilor.

14. Participarea la expoziția din Cipru

La întâlnirea de proiect din Cipru a fost organizată o expoziție cu produse realizate de parteneri din material reciclabile. Echipa școlii noastre a participat cu podoabe de Crăciun și jucării realizate din material reciclabile.

15. Solarii din materiale reciclabile.

În luna aprilie elevii școlii noastre au realizat pe parcursul orelor de biologie recipiente din materiale reciclabile în care au semănat semințe de legume pentru a obține răsadurile pe care le-au plantat apoi în mica grădină de legume a școlii. Tot din material reciclabile au fost realizate și mici solarii.

16. Free bazaar cu cărți

În luna aprilie au avut loc în școlile partenere activități de colectare de cărți pentru copii și jucării. La sfârșitul lunii aprilie am organizat un free bazar în cadrul căruia elevii au făcut schimb de cărți și de jucării.

17. Parada modei din material reciclabile

În lunile aprilie și mai s-au desfășurat ateliere în cadrul cărora elevii din ciclul primar ajutați de părinți și-au confecționat haine și podoabe din materiale reciclabile. Ei și-au prezentat creașiile în cadrul unei parade de modă pe care am organizat-o în curtea școlii și la care au paricipat ca spectatori elevi, părinți și profesori. Creațiile au fost deosebit de apreciate de către spectatori. Dar procesul în sine creație a fost apreciat mai ales de către elevii “designeri”. Activitatea a contribuit la dezvoltarea încrederii în sine a elevilor, a creativității lor dar și a spiritului antreprenorial.Câteva creații ale elevilor noștri au fost prezentate și la parada modei de la școala parteneră din Ungaria la care am participat.

18. Scenariul filmului ecologic

Pe parcursul lunilor aprilie și mai elevii au scris scenariul unui film cu temă ecologică. Scenariul a fost început de elevii școlii noastre. Am stabilit un parcurs al scrierii scenariului (ordinea alfabetică a țărilor). Scenariul a trecut pe rand pe la toți partenerii fiecare adăugând cateva rânduri. Scenariul a fost finalizat de către elevii participanți la întâlnirea de proiect din Spania. Tot la întâlnirea de proiect din Spania au fost filmate și primele 3 minute din film.

Advertisements